Acasa

miercuri, 19 mai 2010

Sapte tipuri de durere care nu ar trebui ignorate


Sapte tipuri de durere care nu ar trebui ignorate     
Expertii au descris tipurile de durere care necesita atentie medicala prompta. Cine s-a gandit la sintagma “rau necesar” cu siguranta a avut in minte durerea. Nimeni nu si-o doreste, totusi acesta este modul organismului de a ne atrage atentia ca ceva rau se intampla. Majoritatea persoanelor isi cunosc corpul suficient de bine pentru a diferentia o durere inofensiva cum ar fi cea cauzata de mutarea mobilei cu o zi inainte sau dupa un consum mai mare de alimente. Atunci cand durerea pare sa semnaleze ca se petrec lucruri serioase incepe lupta interioara: intre ingrijorarea ca ceva rau se petrece si dorinta omului de a amana aflarea unei vesti posibil suparatoare. 
De aceea este necesar un ghid. Acesta a fost realizat dupa consultatea mai multor specialisti: cardiolog, internist, geriatru, psihiatru – pentru ca pacientii sa inteleaga durerea pe care nu trebuie s-o ignore si de ce.
1. Cea mai rea durere de cap

Este necesar un consult medical imediat. Poate fi o cefalee cauzata de sinuzita, dar durerea poate fi cauzata de o hemoragie cerebrala sau de o tumoare cerebrala. Daca pacientul nu stie cu certitudine cauza durerii se recomanda un consult de urgenta. De asemeni, durerea puternica de cap este un semn clasic de anevrism care necesita interventie de urgenta.

2. Durere sau disconfort toracic, la nivelul gatului, mandibulei, umar, brat sau abdomen

Durerile toracice pot fi cauzate de pneumonie sau infarct miocardic. Dar este nevoie de atentie intrucat de cele mai mule ori afectiunile cardiace sunt insotite de disconfort, nu de durere. Recomandarea cardiologilor este ca pacientul sa nu astepte aparitia durerii; pacientii cardiaci vorbesc despre o senzatie de presiune, isi strang pumnul si-l apasa pe piept sau spun ca seamana cu un elefant care se aseaza pe torace.
Disconfortul asociat cu afectiunile cardiace poate apare si la nivelul toarcelui superior, gatului, mandibulei, umarului si bratului stang sau abdomenului si poate fi insotit de greturi. Ingrijorarea nu trebuie sa apara la persoanele de 18 ani ci la cele cu risc pentru afectuni cardio-vasculare care prezinta un disconfort persistent si inexplicabil. Deseori pacientii intarzie prezentarea la medic deoarece interpreteaza durerea gresit, ca fiind datorata unei afectiuni digestive. E bine ca pacientii sa se prezinte cat mai rapid la camera de garda, daca prezinta simptome asemanatoare.
Disconfortul intermitent trebuie si el luat in serios. Poate exista un anumit tipar cum ar fi disconfortul legat de un excitant, suparare sau oboseala. Spre exemplu, aparitia durerii in timpul activitatii fizice (cum ar fi gradinaritul) si disparitia acesteia in repaus semnaleaza prezenta anginei. Aceasta poate fi mai dureroasa la frig sau la vreme foarte calda.
Semnele de alarma la femei sunt mai subtile. Afectiunile cardiace pot fi mascate cel mai adesea de simptome gastro-intestinale, cum ar fi balonarea sau disconfortul abdominal. Se poate asocia si cu oboseala accentuata. Riscul pentru afectiuni cardice creste dramatic dupa menopauza. Decesul apare mai frecvent la femei decat la barbati chiar daca acestia prezinta risc crescut la orice varsta.

3. Dureri lombare si intre omoplati

Cel mai frecvent aceste dureri semnaleaza prezenta artritei. Dar poate si vorba si de infarct miocardic sau probleme abdominale. Un pericol important este disectia aortei, care poate apare ca durere suparatoare sau ca durere brusca. Persoanele cu acest risc au afectiuni care pot modifica integritatea peretelui vascular. Situatiile cu risc sunt hipertensiunea arteriala, istoric de probleme circulatorii, fumatul si diabetul.

4. Durere abdominala severa
Acestea pot fi date de apendicita, afectiuni ale veziculei biliare sau pancreasului, ulcer gastric sau ocluzie intestinala. Indiferent de cauza durerii, este necesar consultul medical de urgenta.

5. Dureri ale gambei

Una dintre cel mai putin cunoscute pericole este tromboza venoasa profunda, un cheag de sange care se formeaza la nivelul venelor profunde ale gambei. Afecteaza o proportie destul de mare de populatie si poate fi amenintatoare de viata. Pericolul consta in desprinderea unei bucati de cheag care poate determinaembolism pulmonar (cheagul ajunge la nivelul plamanilor) ce poate fi fatal. Cancerul, obezitatea, imobilitatea datorata repausului la pat sau calatoriilor pe distante lungi, sarcina si varsta inaintata reprezinta factori de risc. Uneori poate apare o tumefiere, fara durere; daca apar atat durerea cat si tumefierea se recomanda un consult medical de urgenta.

6. Arsuri la nivelul picioarelor

Aproape o treime din cazurile de diabet sunt nediagnosticate. Pentru unele persoane care nu stiu ca au diabet, neuropatia periferica poate fi unul dintre primele semne de boala. Este o senzatie de arsura sau intepaturi la nivelul picioarelor, care poate semnala o afectare a nervilor.

7. Dureri vagi, combinate sau neexplicate medical

Simptomele variate, dureroase, sunt comune in depresie. Pacientii se plang de dureri de cap, dureri abdominale, dureri ale membrelor sau o combinatie a acestora.
Intrucat durerea poate fi cronica, dar nu debilitanta, pacientii cu depresie, familia acestora sau medicul de familie pot sa nu le ia in seama. Mai mult, cu cat un pacient este mai deprimat, cu atat ii este mai greu sa descrie ceea ce simte. Pot fi prezente si alte simptome inaintea stabilirii diagnosticului de depresie. Se recomanda solicitarea unui consult medical daca pacientul isi pierde interesul pentru activitatile care inainte ii faceau placere, nu este capabil sa lucreze si sa gandeasca eficient si nu se intelege cu cei din jur. Nu este bine sa duca povara suferintei de unul singur.
Depresia inseamna mai mult decat deteriorarea calitatii vietii. Depresia trebuie tratata sustinut inainte sa produca modificari structurale la nivelul creierului.

vineri, 14 mai 2010

Mic dictionar de inteles Femeile / Barbatii

Mic dictionar de inteles femeile
                             
Da = Nu
Nu = Da
Poate = Nu
Imi pare rau = Iti va parea rau!
Ne-ar trebui = Eu vreau
Fa cum  vrei! = O sa platesti cu varf si indesat!
Hotaraste  tu! = Hotararea cea buna ti-am spus-o deja!
Trebuie sa vorbim = Iar trebuie sa te critic
Bineinteles, fa cum vrei = Nu vreau sub nici o forma sa faci asta!
Nu sunt suparata = Bineinteles ca sunt suparata, boule!
Ai un aer atat de barbatesc… = Ar fi cazul sa te barbieresti.
Cum de te porti asa frumos astazi? = Asadar vrei sa facem sex astazi?
As vrea perdele noi = As vrea perdele, covoare, mobile si tapete noi.
Ma iubesti? = Am trecut astazi pe la magazinul de bijuterii,sa-ti spun ce  mi-a placut?
Cat de tare ma iubesti? = Am facut ceva ce sigur nu-ti place.
Nu-i   nimic… = Tampitule!
                           
                        Mic dictionar de inteles barbatii
                             
Mi-e foame = Mi-e foame
Sunt obosit = Sunt obosit
Ce rochie frumoasa! = Ce sani frumosi!
Da, imi place noua coafura = O gramada de bani la coafor si uite ce iese!
Am putea iesi la un restaurant? = Vreau sa facem sex.
Vrei sa dansam? = Vreau sa facem sex
Ma cam plictisesc aici… = Vreau sa facem sex
Te iubesc =Vreau sa facem sex
Te ador = Stiu ca am mai spus deja, dar… vreau sa facem sex!

luni, 10 mai 2010

Nu o sǎ mai avem nevoie de telefoane mobile! S-a inventat “Al şaselea simţ”


Business Forum- PranavPranav Mistry, absolvent al Institutului de tehnologie din Massachusetts, a reuşit după 8 ani de muncă să creeze cel mai avansat dispozitiv de până acum care facilitează interacţiunea dintre universul fizic cu cel informaţional. Ultimele eforturi cu privire la acest lucru ne sunt dezvăluite în cadrul unor conferinţe TED din India, unde Mistry anunţă că va oferi public codul de software al dispozitivului pentru a-l face accesibil tuturor.
"Al şaselea simţ " este un echipament portabil cu aplicare în diverse aspecte ale vieţii, realizat prin asamblarea unei camere web şi a  unui sistem portabil cu baterii, dotat cu o mică oglindă, acestea comunicând cu un telefon mobil care acţionează ca un dispozitiv de comunicare şi calcul.
Sistemul recunoaşte orice gest pe care o persoană îl face şi permite utilizarea oricărei suprafeţe pentru a proiecta informaţia solicitată. Urmărind cele patru degete importante, camera identificǎ gesturi precum cel de a fotografia, fiind capabilǎ sǎ fotografieze ceea ce este în faţa noastră ca mai apoi imaginea sǎ se poatǎ sorta, organiza sau prelucra.
Dacă alegeţi o carte dintr-o librărie, puteţi obţine rating-ul cărţii  proiectat pe copertă sau întorcând pagina, veţi obţine informaţii suplimentare despre carte sau autor. De asemenea, citind ziarul, puteţi primi adnotări video despre evenimentul asupra căruia vă informaţi.
Dacă interacţionaţi cu o persoană, diferite embleme din cuvinte vor apărea proiectate pe tricou şi vă vor da şansa să aflaţi lucruri caracteristice acesteia. Ceasul va deveni un accesoriu inutil, dat fiind faptul că tot ce trebuie să faci pentru a afla ora este să desenezi un ceas cu degetul.
Dezvoltarea echipamentului "Al şaselea simţ " ne oferă acces direct şi uşor către toate informaţiile relevante despre lucruri cu care interacţionǎm în viaţa de zi cu zi .
Pattie Maes, purtătorul de cuvânt al companiei TED India , sponsorul principal al acestui proiect revoluţionar, declară că : "...poate în alţi 10 ani vom fi prezenţi aici cu ultimul implant de "Al şaselea simţ "  în creier. ".
Statisticile arată cǎ  în cazul unei producţii de masă, în viitor, dispozitivul nu va costa mai mult decât costǎ astǎzi telefoanele mobile .

marți, 4 mai 2010

Stephen Hawking: E posibil sa calatorim in timp


Celebrul astrofizician Stephen Hawking e de parere ca oamenii sunt capabili sa calatoreasca in timp,
adaugand ca nu-i este frica sa fie considerat "nebun" de catre opinia publica pentru ca prezinta o astfel de teorie, transmite FoxNews. Aceasta este a doua ipoteza indrazneata pe care Hawking a facut-o in ultimele doua saptamani. La sfarsitul lui aprilie, astrofiziacianul a spus ca existenta extraterestrilor este aproape sigura, dar omenirea ar trebui sa faca tot posibilul sa evite contactul cu alte forme de viata.Ultima teorie a omului de stiinta este prezentata in documentarul "Stephen Hawking's Univers", difuzat de canalul Discovery.

Hawking a spus ca e convins ca oamenii pot calatorii milioane de ani in viitor si sa repopuleze planeta devastata. El a adaugat ca este insa imposibil sa calatoresti in trecut deoarece acesta este un lucru "ce incalca o lege fundamentala potrivit careia cauza vine inaintea efectului".

In opinia lui Hawking, atunci cand vor fi construite nave spatiale care pot calatori mai repede decat viteza luminii, o zi petrecuta la bord va fi echivalenta cu un an pe Pamant. Teoria a fost explicata de Einstein: pe masura ce obiectele accelereaza prin spatiu, timpul incetineste in jurul lor.

Echipajele navetelor spatiale vor "sari" zilnic anii pamanteni, oferind oamenilor o sansa "sa inceapa din nou".

"Ar dura cam sase ani, la putere maxima, doar pentru a atinge aceste viteze. Dupa primii doi ani, nava spatiala ar atinge jumatate din viteza luminii si ar ajunge foarte departe de sistemul solar. Dupa inca doi ani, nava ar calatori la 90% din viteza luminii", a spus Hawking. "Dupa alti doi ani de zbor la putere totala, naveta ar ajunge la viteza maxima, 98% din viteza luminii, si fiecare zi la bord ar fi un an petrecut pe Pamant. La o astfel de viteza, o calatorie pana la marginea galaxiei va dura doar 80 de ani pentru cei aflati la bord", a spus Hawking, una dintre cele mai stralucite minti ale planetei.

Profesorul Brian Cox, de la Universitatea din Manchaster, a declarat ca teoria prezentata de Hawking si-a gasit deja temei in experimentele realizate la marele accelerator de particule din Geneva.

Hawking a recunoscut ca este "obsedat" de calatoriile in timp. El a declarat pentru Daily Mail ca daca ar putea sa mearga inapoi in timp ar vizita-o pe Marilyn Monroe cand aceasta era in plina glorie sau s-ar intalni cu Galileo.

Astrofizicianul a adaugat insa ca pe masura ce imbatraneste, il intereseaza tot mai putin ce cred oamenii despre teoriile sale. "Calatoria in timp a fost considerata la un moment dat o erezie stiintifica, iar eu evitam sa vorbesc de frica sa nu fiu considerat un fanatic. Astazi insa nu mai sunt atat de prevazator", a spus Stephen Hawking.

Persoane interesate