Poveste cu un canar si o tigaie
A fost odata ca niciodata un procedeu de verificare a toxicitatii
materialului din care este fabricata o tigaie pentru prajit. Procedeul
era urmatorul: se lua tigaia si se punea la incalzit pe foc, fara
nici o substanta in ea. Deasupra tigaii, la o inaltime suficient de
mare astfel incat caldura se nu fie simtita, se atarna o colivie cu un
canar. In acest mod, vaporii de aer ridicati din tigaia ce se
incalzea pe foc ajungeau la canar, dar fara sa fie calzi. Insa
substantele pe care le emana metalul la caldura ajungeau in colivie.
La anumite tipuri de tigai, canarul murea.
Explicatia: canarul este o pasare exrem de sensibila la substantele
toxice din aer. Cand este pe foc, un metal se descompune. Evident, la
o anumita temperatura. Insa aceasta temperatura de prag conteaza
foarte mult. Este normal ca, daca tigaia este lasata pe foc fara nimic
in ea un timp indelungat, ea sa se arda si sa se descompuna chiar pana
la se face scrum. Insa in cazul gatitului, exista materiale la care
temperatura de prag nu este niciodata atinsa.
In zilele noastre, povestea nu mai este spusa niciodata. Si nici pusa
in practica de catre producatori.
Insa, din fericire, exista asociatii care se ocupa cu acest lucru si
care trag un semnal de alarma.
Dintre toate tipurile de tigai folosite astazi in bucatariile noastre,
cele mai practice ni se par a fi cele din teflon - pentru ca ele au un
strat antiaderent care impiedica mancarea sa se lipeasca de ele. Insa
acest avantaj aduce cu sine un mare minus - tigaile sunt toxice.
Intr-un interval de 2 pana la 5 minute deasupra focului, stratul
protector de teflon de pe o tigaie se descompune, emanand substante
toxice care sunt puse de mult in stransa legatura cu boli cum ar fi
cancerul, dar si alte afectiuni.
Una din substantele toxice din componenta teflonului se numeste
ammonium perfluorooctanoate, si este cunoscuta sub denumirea de C-8.
Aceasta substanta se mai gaseste si in alte produse, sub denumirea de
teflon sau nu: in varul lavabil cu teflon ( de exemplu in Romaniaeste
vopseaua Savana cu teflon), in detergentul de rufe care nu lasa petele
sa adere la tesatura, in materialele care nu lasa murdaria sa adere la
tesatuta.
Substantele toxice din componenta teflonului sunt absorbite in
organism in 3 moduri - prin inhalare, prin piele si prin ingerare o
data cu mancarea gatita in vasul de teflon. Cel mai grav la ora
actuala este faptul ca din ce in ce mai multe vase si ustensile pentru
gatit sunt acoperite de teflon.
Pentru ca firmele producatoare de vase din teflon aduc in fata numai
avantajele, iata o lista de motive pentru renuntarea la teflon:
1. Vasele de teflon sunt scumpe si se strica repede. Chiar si
intretinute corect, isi modifica forma in timp de la caldura.
2. Vasele de teflon se zgarie.
3. Mancarea gatita la cuptor nu se prinde te tigaie, din orice
material ar fi aceasta.
4. In cazul aluaturilor gatite la cuptor (prajituri etc), orice vas
pregatit corespunzator (uns cu margarina/tapetat cu faina etc) face
fata "provocarii" in mod admirabil.
5. Exista pe piata si alte tipuri de vase de gatit decat cele din teflon.
Alternative la tigaia de teflon (in ordinea crescatoare a toxicitatii):
1. Vasele din sticla termorezistenta tip Jenna. Sticla nu se
descompune in nici un mod la gatit.
2. Vasele de fonta. Ikea - vasele Senior - tigaie pentru prajit la 150 de lei.
3. Vasele de otel inoxidabil.
4. Vasele de aluminiu - desi si aluminiul se descompune si poate cauza
probleme in aceeasi arie - cancer, tumori, etc, este de preferat in
fata teflonului.
Articole despre toxicitatea teflonului:
http://www.viviente.com/2006/01/toxic_teflon_nonstick_will_mak.html
http://tuberose.com/Teflon.html
http://www.loe.org/shows/segments.htm?programID=06-P13-00001&segmentID=1
Nu alegeti in bucataria, in casa si in viata dumneavoatra substante
care sunt descoperite recent. Preferati-le pe cele care au fost langa
om sau in natura de zeci de mii de ani, si ale caror efecte sunt bine
cunoscute.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu